Bollnäs kvitterade i kvartsfinalserien

Serielunken är över. Matchserien mellan Bollnäs och Västerås har intensitetens och kampens alla ingredienser. Det är småfult och grinigt, känslor som rinner över. Precis som det brukar vara mellan två lag som vägrar förlora. Det märks att det är slutspel.

Erik Stoor har fått sitt straff till följd av bentacklingen på Ted Bergström. Tre matchers avstängning. Tråkigt nog kunde inte heller Ted medverka idag då smällen tog olyckligare än vad jag först trodde. Hur Västerås fick omdisponera sitt lag p.g.a. det vet jag inte men för Bollnäs del betydde avstängningen att Ville Aaltonen flyttade ner på backpositionen och att Marcus Wikman fick starta på Villes plats på mittfältet.

Bollnäs fick precis den start man ville på matchen. Efter en lite avvaktande inledning vaskade hemmalaget fram en hörna som Andreas Westh satte i mål. Det blåste ordentligt på Sävstaås ikväll och nog kunde man se det i lyrspelet. Marcus Ståhl bjöds på ett friläge efter att en bortaförsvarare helt missat bollen på en till synes harmlös lyftning. Marcus bjöd tillbaka genom att slå hål i luften i sitt fina läge till 2-0. Annars hade Västerås de farligaste chanserna i första halvlek. Förutom kvitteringen genom Johan Esplund så hade bortalaget ett skott i stolpen och, i slutet av halvleken, ett superläge då Jonas Nilsson lyckades styra bollen utanför målramen i öppet läge från två meter. 1-1 i paus.

Foto: Kenta Jönsson

Westh jublar efter 1-0 Foto: Kenta Jönsson

Direkt efter paus fick hemmapubliken anledning att jubla igen. Hellmyrs slog in ett inspel från sargen. Framför mål höll sig Daniel Berlin påpassligt framme och styrde in 2-1. Jublet övergick till besvikna suckar när Västerås, mindre än minuten efter ledningsmålet, lite väl lättvindigt fick kliva igenom och kvittera. Men Bollnäs lät sig inte nedslås utan kunde genom Helavuori göra 3-2. Då hade klockan bara tickat upp till 50:58.
Berlin stod för passningen till Helavuori och samme Berlin gjorde sedan 4-2 efter dryga timmen. Ytterligare ett inspel från högerkanten. Denna gång hamnade bollen lite slumpartat vid Daniels klubba. En bit utanför straffområdet drog han till och bollen borrade sig upp i krysset. Ett klassmål.

Med två måls ledning backade Bollnäs hem och hade till en början skaplig koll på händelserna. Sedan började känslorna svalla då spelet mot slutet blev lite hårdare. Som jag skrev i början, det blev småfult och grinigt när matchen klev in i sitt avgörande skede. Hemmaspelarna började fokusera på fel saker och nog kändes det lite oroligt när Mikael Olsson, med 13 minuter kvar, slog in 4-3 på retur framför mål. Därför var Pär Törnbergs mål på retur efter hörna förlösande. 5-3 med bara fåtalet minuter kvar och matchen var vunnen för hemmalaget.

Foto: Kenta Jönsson

Esplund och Olsson i en av matchens alla närkamper. Foto: Kenta Jönsson

Det är tätt på given. Redan på torsdag väntar match nere i Västerås. Klart är förstås att Stoor inte medverkar. Återstår att se om Bergström kan spela då.

/ Josef Persson