Bollnäs – Motala 5-3

I ett viktigt läge för att säkra plats i slutspelet kämpar Bollnäs fortsatt mot skador och sjukdomar. Till kvällens match mot kämpande (och allt mer lovordade) Motala saknas en sådan stadig pjäs som Andreas Westh på grund av sjukdom. När hände det senast? Nilsson är fortsatt på sjuklistan. Prytz fortsatt skadad.

På det positiva kontot landar att Samuli Helavuori är tillbaka i spel. Startar gör även Patrik Aihonen. Själv hoppas jag bara att ingen av dem chansar och riskerar att förvärra skador.

Mer kuriosa innan start. Motalas sjukdomsdrabbade målvakt, tillika Ville Aaltonens yngre bror Jussi gör comeback efter en stor hjärtoperation. Jussis säsong har tidigare helt avskrivits, men han har redan tagit sig tillbaka mellan stolparna. Segt virke de där Aaltonengrabbarna.

En sista lilla kuriosa. Åström, Larsson och Westh jr. i laguppställningen. Generationsskiftet fortskrider.

Förhållandena i övrigt då? Fin is och bra bandyväder. Nån minusgrad och bara lätt vind. Kanske någon enstaka dalande snöflinga. 1249 åskådare.

Matchens första skott blir Motalas, efter slarv i ett Bollnäsuppspel, bara 20 sekunder in i matchen. Bollnäs svarar med att göra mål i sitt första (och riktigt läckra) anfall. Kliniskt avslut till sitt 101 mål i orange, Christian Mickelsson.

Tidigt i matchen åker Ville Aaltonen på en rejäl bentackling, och tvingas att gå av planen med ett smärtande knä vid nästa byte. Vi hoppas att skadan inte är av det allvarligare slaget. Domare Broberg (som gärna ser fysiskt spel) bedömde inte ens situationen som värdig ett frislag. Lite olyckligt – kan undertecknad tycka – när bentacklingar tas för fysiskt spel, med tanke på skaderiskerna de innebär.

#22 Ville Aaltonen
Foto Micael Kolsmyr

Motala kvitterar påpassligt genom Philip Florén efter ett lite tafatt agerande av hemmaförsvaret på ett frislag från kanten som borde varit ofarligt. Hemmalaget räknade inte in spelarna. Jakob Edberg i detta fallet som fick ganska öppen väg in mot straffområde och en lika bortglömd Florén vid bortre stolpen.

Bollnäs börjar söka hörnor, men får inte sin första förrän i 25 minuten. I den röriga situationen som följer hörnan, får till sist Caspher Ekström sin klubba på nystanet och kan göra sitt första mål. 2-1.

Efter andra målet vaknar giffarna till och skapar en hel del framåt.

Istället kvitterar Motala genom Erik Lisell med en klassisk hörnkanon. (passningsläggare Erik Ivarsson).

Lagen byter några lägen med varandra, men halvleken slutar jämnt 2-2.

3-2 tillkommer när Bollnäs växlar upp i ett snabbt anfall i djuped. Hellmyrs hittar fram med ett delikat djupledspass till Mickelsson, som ur snävt läge hittar in till Filip Flodstam som bara har att sätta klubban till. (Och därmed gör sitt första i högsta serien).

Ett liknande scenario som vid förra tillfället Bollnäs hade ledningen utspelar sig. Bollnäs tar över skeendena, men öppnar sig även för kontringar. Bollnäs sumpar en del klara målchanser, samtidigt som Motala även skapar sig ett giftigt friläge.

4-2 Caspher Ekström, som är påpassligt framme efter ett distansskott av Per Hellmyrs. Ytterligare ett av de där snabba, raka anfallen.

Motala vill ändå göra match av det här. Efter en timeout får man en högerhörna som man verkar ha sökt en stund efter. Och den förvaltar man. Olle Nordlund piskar in den med pondus. Och matchen får lite dramatik.

Tyvärr skulle det också visa sig att Helavuoris comeback var lite i hastigaste laget. Han får efter att ha gjort några riktigt nyttiga saker i defensiven kliva av efter att det nypt till i ljumsken.

#20 Christian Mickelsson
Foto Micael Kolsmyr

Kort därefter är det ändå Bollnäs som sätter den berömda spiken i kistan. Spinnars hittar ett nytt perfekt djupledspass fram till Mickelsson, som perfekt tar ner bollen och skapar sig tid till ett precisionsavslut.

Till matchens lirare utses Caspher Ekström.

Själv tycker jag att även Hellmyrs (såklart) och Anders Spinnars bör lyftas fram. Som vikarierande libero tycker jag att Spinnars glänste ikväll. Viktig såväl bakåt som passningsläggare.

Tommi Karppanen