Bollnäs räckte inte till mot Hammarby

Ett skadedrabbat Bollnäs begav sig idag iväg till en av säsongens svåraste bortamatcher; serieledarna Hammarby på Zinkensdamm. Svårt skulle det också bli. När domare Ulrik Bergman blåste av matchen stod det 9-3 på tavlan.

Bollnäs fick sig en riktig mardrömsstart på matchen. Innan matchuret hade nått upp till två minuter satte Fagerström bollen bakom Patrik Aihonen som var tillbaka i Bollnäsmålet. Bollnäs fick sedan ett drömläge till en omgående kvittering. Hellmyrs drog till med ett av sina patenterade lyft som friställde Christian Mickelsson men den för dagen suveräne Hammarbymålvakten Patrik Hedberg räddade. Bollnäs hade behövt sätta chanser som denna idag för att få någon poäng med sig.

Istället för Bollnäskvittering höll sig Fagerström framme och kunde genom ett nytt friläge utöka ledningen till 2-0. Detta i matchminut nio.

Hammarby använde samma taktik som Edsbyn på annandagen, de pressade Bollnäs högt upp i banan. Bollnäs hanterade dock denna press mycket bättre i dagens match än vad man gjorde mot Edsbyn och man kunde spela sig igenom pressen och gå till en del anfall. Med knappa 20 minuter spelade kom reduceringen för Bollnäs. Ett mycket märkligt mål. Bollnäs fick hörna. Mickelsson sköt och Hedberg räddade. På returen föste Mickelsson tillbaka bollen och i kalabaliken gestikulerade linjedomaren för mål.

Efter reduceringen hade Bollnäs en mycket bra period då de hade mycket boll och många bra anfall utan att komma fram i några ordentligt farliga målchanser. De farliga skott som Bollnäs fick på stod Hedberg i vägen för. Mitt under Bollnäspressen kom Hammarby fram i ett anfall. Jesper Jonsson fick bollen och från ett trängt läge ur snäv vinkel lyckades han ändå sätta bollen bakom Aihonen. 3-1 till Hammarby och det kändes väldigt snöpligt sett till det spel Bollnäs visat upp efter reduceringen. I anfallet efter fick Hellmyrs ett jätteläge för reducering men Hedberg stoppade även denna boll.

Här följde en period med farliga lägen åt båda håll i nästan vartenda anfall och både Hedberg och Aihonen fick visa klass i respektive lags mål. Bollnäs hade behövt nästa mål för att hänga kvar i matchen men istället fick Hammarby 4-1. Aihonen räddade ett skott och såg ut att ha kontroll på bollen men den rann ifrån honom och Jesper Jonsson kunde raka in bollen i öppet mål. Ännu ett snöpligt mål i en period då Bollnäs ändå kändes lite på gång. 4-1 stod sig till halvtidsvilan.

Bollnäs försöker direkt i andra halvlek att få till en reduceringsboll för att få kontakt igen men istället gör Hammarby 5-1 tio minuter in i halvleken. Det är Jesper Jonsson igen som får på ett kanonskott från distans. Ett läge som inte kändes som en målchans.

Uppförsbacken för Bollnäs blev här för stor och även om de ändå försökte att skapa saker framåt fick de se Hammarby göra både 6, 7 och 8-1 innan Bollnäs tog time out med kvarten kvar. Hammarby bytte målvakt till Mikael Svensson som fick ett trist inhopp. Mickelsson frispelas och sätter 8-2 vilket också var hans 100:e mål i Bollnäströjan! Ett par minuter senare blir Oskar Olsson frispelad och sätter 8-3. Ett par tröstmål för Bollnäs innan Hammarby fastslår slutresultatet till 9-3 på övertid på hörna genom Gilljam.

Med annandagen i färskt minne åkte Bollnäs alltså idag på ännu en svidande storförlust, men jämfört med annandagsmatchen mot Edsbyn tycker jag ändå att spelet var bra mycket bättre denna match. Med lite bättre effektivitet i anfallen hade Bollnäs mycket väl kunnat göra match av detta. Hammarby var dock, och ska väl så även på pappret vara, några nummer för stora för Bollnäs idag med mer spetskvalitet på fler positioner än vad Bollnäs har just nu.

Nu väntar nästan en veckas vila innan Elitserien går in i sitt slutskede med de sista åtta matcherna. Motala står då för motståndet hemma på Sävstaås kommande fredag.

Anders Gårdestig