Andreas Westh het idag med två mål Foto Micael Kolsmyr

Derbyseger!

Bollnäs-Edsbyn. Ett klassiskt hälsingederby som nästan blev uttjatat under försäsongen då lagen möttes mest hela tiden. Men nu är det seriespel och det märktes både på isen och på läktaren att temperaturen var uppskruvad.

Vädret på Sävstaås var näst intill perfekt. Några minusgrader och klart väder skapade äntligen fina förutsättningar för bandy till skillnad från de senaste veckornas utematcher i regn och rusk.

Båda lagen bjöd upp till match redan från avslag. Riktigt bra tempo men inte så många farliga målchanser åt något håll. Utifrån ingenstans tar Edsbyn ändå ledningen med 1-0 i den 25:e minuten. Simon Jansson åker själv upp på vänsterkanten och driver in mot mål. Han stöter in bollen som om han är på väg att passa in den framför mål men på något vis går bollen in bakom Virtanen i Bollnäs mål. Ett mycket underligt mål. Simon påstår att bollen styrdes in via Andreas Wesths skridsko vilket Westh själv dementerar. Hur som helst så blev det mål och edsbyledning.

Spelet fortsätter att vara ganska jämnt men Bollnäs skapar flera heta målchanser då både Fagerström och Mickelsson får bra lägen men bollen smiter utanför. Med knappa tio minuter kvar av halvleken kommer dock kvitteringen. Bollnäs får frislag till höger strax utanför straffområdet. Hellmyrs slår en stenhård passning bakåt till Andreas Westh som skjuter in bollen från distans.

Bollnäs får mycket energi av kvitteringsmålet och trycker på bra framåt. På tilläggstid får Bollnäs en hörna och domaren tecknar för ett skott. Skottet tar Andreas Westh som gör sitt andra mål för kvällen. 2-1 till Bollnäs i halvtid.

Andra halvlek startar som den första med riktigt bra tempo och snabba anfall från båda lagen. Riktigt rolig bandy att titta på! Bollnäs skapar de hetaste målchanserna. Mossberg skjuter strax utanför på en retur efter ett stolpskott. Fagerström, som var riktigt stark både offensivt och defensivt idag, solokör igenom hela Edsbyn men Svensson i edsbymålet räddar. Mickelsson blir frispelad genom ett långt utkast av Virtanen men missar precis nedtagningen. 3-1 målet kom tillslut i den 65:e minuten. Per Hellmyrs lägger en riktig ”macka” mellan två edsbyförsvarare som friställer Mickelsson som sätter bollen.

Bollnäs fortsätter trycka på och spelar riktigt bra bandy. Bra försvar och kreativa anfall vilket gör att Edsbyn tar time out med dryga kvarten kvar. Alla väntade nog på den karaktäristiska edsbyanstormningen i slutet av matchen men den kom aldrig riktigt. De skapade några hörnor men den riktiga pressen uteblev och Bollnäs kunde på ett mycket kontrollerat sätt hålla undan matchen ut. Bollnäs får några fina lägen i slutet. Ett par frispelningar som blåses av för offside bland annat. Fagerström skulle dock få belöning för sitt hårda slit matchen igenom. I 90:e minuten slår Edsbyn en slarvig bakåtpassning som går mitt emellan två edsbyförsvarare. Fagerström är vaken, och mycket snabb, och skrinnar ikapp bollen. Fri med målvakten kan han enkelt slå spiken i kistan och sätta 4-1 vilket blir slutresultatet.

Bollnäs genomför den här matchen riktigt bra! Kontrollerat matchen igenom med bra försvarsspel och bra variation i anfallen. Riktigt kul att höra publiken (2255 personer stark) idag också som höll igång matchen igenom och skapade en riktigt bra stämning på Sävstaås.

Hoppas ni som var där gillade vad ni såg på isen och kommer tillbaka på onsdag då vi har nästa hemmamatch mot Västerås.

Anders Gårdestig