Ett heroiskt kämpande Bollnäs föll i förlängning

I den första kvartsfinalen, i bäst av fem, vann Västerås mot Bollnäs med 3-2. I en tät och jämn match krävdes förlängning och där avgjorde Jonas Nilsson, Västerås specielle målskytt. Bollnäs, som under seriespelet inte haft mycket att sätta emot VSK, visade med all tydlighet att seriematcherna inte har något större värde nu. En mycket väl genomförd bortamatch gav tyvärr en förlust, men denna matchserie är långt ifrån avgjord.

19-4 (12-2,7-2) på två grundspelsmatcher. När det blev Västerås tur att välja kvartsfinalmotstånd så blev det inte helt oväntat Bollnäs. I paus funderade nog många Västeråsare om laget verkligen valt rätt. Efter en jämn första halvlek ledde Bollnäs med 0-1. Oskar Olsson höll sig framme i straffområdet och slog in bollen efter att Tobias Björklund avancerat in i straffområdet och gått på avslut. Än mer konfunderade lär de ha blivit när Björklund, tio minuter in i andra halvlek, bombade in en hörna till 0-2.

Två minuter senare, i minut 58, får vi se en situation som blir början på Västerås vändning. Jag minns inte vem i hemmalaget som har bollen men denne är på väg att kliva förbi Andreas Westh som väljer att stoppa genombrottet på ett ojuste sätt. 10 minuter på botbänken är inget att diskutera om, men både i realtid och på repriser syns det tydligt att tacklingen sker utanför straffområdet. Domartrion väljer ändå, till Bollnässpelarnas protester, att blåsa straff. En straff som Patrik Sjöström förvaltar till 1-2.

Någon minut senare får samme Sjöström läge att kvittera när bollen återigen ligger på straffpunkten. Trots flera repriser kan jag inte se förseelsen som gör att domaren väljer att blåsa och även till denna straff syns tydliga protester från de orange/blå. Denna gång räddar dock Patrik Aihonen.
Västerås hade fått vittring och efter de här två straffarna följer en period med tryck mot Bollnäs mål. Försvaret, och en storspelande Aihonen, krigar förtjänstfullt och reder ut den värsta stormen.

Med kvarten kvar av ordinarie tid får vi nästa situation som ger utrymme för diskussion. Ted Bergström sätter fart i en spelvändning och stoppas av ett utsträckt ben av Erik Stoor. En given utvisning, men domaren nöjer sig inte med tio minuter utan visar upp det röda kortet vilket innebär att Stoor spelat färdigt för kvällen och Bollnäs får avsluta matchen med nio utespelare. Bergström låg länge kvar på isen och snurrade vilket kanske bidrog till den hårdare bedömningen. Det dröjde dock inte länge innan Bergström var tillbaka i spel.
Kvitteringen kom i minut 80. Mikael Olsson får bollen till höger i straffområdet och sätter bollen mellan benen på Aihonen.
Trots reducerat manskap och en matchbild där momentum sväng över till Västerås fördel hittade Bollnäs tillbaka och hade flera bra lägen att avgöra matchen i halvleken sista minuter.
Förlängningen blev även den jämn och oviss. Men där kunde alltså Nilsson, i fritt läge, avgöra.

På tisdag är det dags för match två. Räkna med ett revanschsuget och taggat Bollnäs som skrinnar ut på hemmaisen. Kom upp till Sävstaås och ge laget extra energi att kvittera matchserien. Det är inte för intet som en euforisk publik kallas för den tolfte spelaren.