Per Hellmyrs – Tillberga 5-2

Förutom matchstart i plusgrader och dimma, så kryddas kvällens hemmamatch av att Bollnäs startar utan Patrik Nilsson och med, och för första gången i elitserien, Hannes Pihlajamaa Snabb som burväktare uppbackad av Albin Westh på bänken. Aihonen vilar pga känning i ljumsken (enligt vissa källor, andra källor hävdar bara känning). Nilsson förkyld. Prytz och Helavuori med skador sedan tidigare.

Matchen omgärdas av en somber stämning, kanske med annandagen i allt för färskt minne och Sävstaås lite dramatiskt insvept i en försäsongs-träningsmatch-dimma. Inte är matchstarten så mycket att hänga i den allt barrlösare granen därhemma heller. Inte bättre än att Tillberga kan ta ledningen i matchens 18 minut. Kim Barklund sist på bollen.

Tillberga har till och med en 0-2 boll inne som underkändes för offside.

Det tar ända till matchminut 30 innan Hellmyrs på egen hand, efter att ha tagit hand om ett felpass, slitit sig loss  (fått med sig en avvaktande utvisning) sprätter in bollen bakom Kevin Sterner.

Arkivbild Bollnäs vs Tillberga
Foto Kolsmyr

Bollnäs får Westh utvisad och en straff emot sig. En straff som Hannes räddar. Ganska svagt straffskott mitt i bröstet på Hannes. Det hjälper ändå inte särskilt mycket, då Tillberga kort därefter kan utnyttja ett frislag, där man med en flipp in i straffområdet hittar Robin Andersson som kan dunka in bollen i nättaket.

Tillberga vinner hörnorna i första halvlek med 6-3. Bara en sån sak… Efter en kalabalikartad (läs farsartad) episod i offensivt straffområde i halvlekens slutskede får Tillberga ett friläge från halva planen. Avslut uteblev, då domaren satte pipan i munnen och blåste av för halvtid. 1-2 i arslet halvvägs genom matchen, mot tabelljumbon. Smaka på den. Sett till matchen så långt var det inte heller orättvist.

2-2 kommer nästan 5 minuter in i andra halvlek, efter att Andreas Westh drivit upp bollen hela vägen till offensiv hörnflagga – den vänstra – och hittat in till Hellmyrs i fint läge för att lyfta in kvitteringen.

Innan detta har domartrion, som inte gjort sig till några favoriter hos den blygsamma Bollnäspubliken, (915 personer) både givit Tillberga en helt felaktig hörna, samt en lagvarning för tidigt rus, långt efter avslut på samma domslut. Efter målet så hamnar nivån för fult spel på hockeynivå. Döm av min förvåning när Bollnäs, efter en ny vilje- styrke- och bandygodisprestation av Hellmyrs beviljas ett straffslag, som Mickelsson säkert sätter i fel hörn för den tjuvstartande Sterner i gästernas bur.

Arkivbild Bollnäs vs Tillberga
Foto Kolsmyr

Efter 3-2 vaknar Bollnäs till liv och skapar en hel del vassa chanser, vilket även väcker spridda ramsor från läktaren. I det här läget av matchen är Sterner definitivt vaken. Han radar upp parader inom loppet av några få sekunder.

Här tar Tillberga helt förståeligt en time-out.

Direkt på den gör Bollnäs 4-2, genom, ja gissade ni Hellmyrs så gissade ni rätt. Per Hellmyrs, som på passning av Anders Spinnars trollar bort gästernas försvar och kan peta in sin tredje för kvällen.

På övertid försöker gästerna putsa siffrorna och satsar offensivt. Istället kan Oscar Westh fastställa slutresultatet 5-2 på passning av… *dramatisk paus* … Per Hellmyrs.

Ingen höjdarkväll av Bollnäs, och utan att man riktigt tar på sig grovjobbarkläderna, så klarar man 2 poäng. Men Hellmyrs… När inget annat funkar! Inblandad i alla Bollnäs mål. Hannes som målvaktsdebuterade kan inte lastas för något av målen, och  stod för en del fina räddningar, får med beröm godkänt.

Tack för ikväll / Tommi Karppanen