Patrik Aihonen klar för två nya år

Idag blev det klart att Bollnäs målvakt Patrik Aihonen blir kvar i Bollnäs i minst två år till. Vi ringde upp Patrik för en intervju.

Två nya år med Bollnäs. Hur gick dina tankar inför att förlänga kontraktet?

-Det var väl inte så mycket att fundera på egentligen. Jag har hela tiden haft siktet inställt på att vara kvar. Vi var ganska överens från början, Robban och jag. Det känns bra. Man vet var man ska vara de närmsta två åren. Det känns skönt.

Hur ser du på säsongen som varit?

-Det var lite upp och ned. Vi var ju lite skadeskjutna i stort sett hela säsongen. För egen del var jag lite skadad också. Först lyckades jag få en spricka i ett finger och sedan gick Niklas Prytz också sönder och då lyckades jag att dra ljumsken så jag missade en match där. Sedan spelade jag några matcher lite halvskadad efter det och var lite hämmad men då fick man bita ihop. Men man gör ju sig inte själv rättvisa när man spelar med småskador här och där.

-Som lag tycker jag ändå att vi gör det bra med tanke på förutsättningarna. Att vi tar oss till slutspel med så många skador och sjukdomar som vi hade. Det var inte många matcher som vi hade tillgång till fullt gäng.

Vad gör man på sommaren som målvakt? Går det att träna målvaktsdetaljer under sommaren?

-Det är ju svårt att få till någon riktigt bra specifik målvaktsträning. Det är mer att försöka förbereda kroppen och vara i så bra fysisk form som möjligt när det drar igång. Såklart så fokuserar man på lite andra bitar än vad en utespelare gör. Vi målvakter har ju inte samma krav på ork och kondition. En match klarar vilket vardagsmotionär som helst av egentligen. Då står man mest bara där. Men det gäller ju att orka träna och att återhämta sig mellan träningar och matcher. Sedan måste man såklart vara explosiv, snabb och rörlig. Det är väl främst de bitarna. Explosivitet, rörlighet och koordination som jag får försöka jobba med under somrarna.

Är det något speciellt man kan göra för att förebygga ljumskskador och dylikt?

-Man tränar styrka för att stärka upp runt allting. Sedan gör man en del rörlighetsövningar.

Om vi tittar lite framåt. Hur ser du på den kommande säsongen?

-Vi har väl några utan kontrakt fortfarande, men får vi behålla samma lag så borde vi vara lite bättre nästa säsong. Alla unga grabbar som kom in och gjorde sina första säsonger i a-laget blir ju ett år äldre. Sedan får vi väl se om det fylls på med någon utifrån eller om det blir samma gäng. Men förhoppningsvis kan alla våra unga spelare ta ett steg till och då höjer vi laget några procent till. De gjorde en väldigt bra säsong förra säsongen. Kan Patrik Nilsson få en ordentlig försäsong och slippa vara sjuk så blir ju han som ett halvt nyförvärv också.

Patriks underskrift innebär att Bollnäs båda målvakter är kontrakterade över nästa säsong.

Anders Gårdestig