Vad gör en bandyspelare på sommaren?

Måndag den 22 juni träffar jag A-lagets Fystränare Magnus Keller för att prata om vad våra A-lagsspelare gör under sommaren. Magnus berättar bland annat om att det är både lek och allvar i träningen på sommaren. En viktig del är att laget ska bli ett och att skapa vi-känsla. Två läger är inplanerade och båda har fokus på laget och att fortsätta utveckla den goda stämning som laget redan har.

Någon semester att tala om blir det inte för A-lagsspelarna som under juli ska träna 4 pass och cirka 10 timmar i veckan. Det är en blandning av gemensamma och en del enskilda träningar. Passen kan bestå av innebandy, spinning, löpning och styrketräning.

Alla i laget har genomgått olika tester för att ge tränarstaben maximal kontroll på vad varje spelare står vad gäller kondition, som genomförs på testcykel, styrka och explosivitet på ben och bål. Bilden är från konditionstesterna på cykel. I samband med dessa tester genomförs även en medicinsk undersökning av samtliga spelarna.

Testerna som gjordes i samarbete med Högskolan i Gävle, används sedan för att kunna göra ett individuellt träningsupplägg till varje spelare. Spelarna får även stöd och råd över vad en elitidrottsman behöver för kost.

Bollnäs Bandy ingår i en GPS-studie där man har följt 8 av våra spelares profil under en säsong vad gäller åk-mönster, acceleration och puls. Denna studie utmynnar i att man kan se vad som krävs fysiskt för att vara till exempel mittfältare. Detta överförs sedan till träningen och matchsituationer. Det skulle till exempel kunna innebära mer explosivitet på träning och fler byten på en match för att maximera spelarens potential. Dessa GPS-studier är Bollnäs Bandy ensam om i bandyvärlden däremot genomförs de bland annat av engelska PL klubbar.

3 augusti går laget på is men det blir på hockeyrink första veckorna för att sedan beroende på träningstider i Edsbyn och Sandviken, även börja träna på stor is. Försäsongsträningen ändrar sig till att övergå mer och mer till isträning under denna tid. Träningen innehåller mycket snabbhet, styrka och kondition även på isen. Nya specialprogram för isträning tas fram varje år för att inspirera och utveckla spelarna.

Statusen i laget är bra och det är ingen som har några skador. Mest sviter från en och annan smäll från säsongen finns och ses över. Resultaten från testerna visar också att Bollnäs ligger i topp i Svensk bandy så Magnus lovar att vi inte ska bli frånåkta i andra halvlek i vinter.

Efter att jag fått svar på mina frågor av Magnus är jag övertygad om att vi den 23 oktober har ett A-lag i fysisk toppform när det är dags för elitseriepremiären mot Tillberga hemma.

Per Jarefjord, Bollnäs Bandy