Linus Westh stod för en fin aktion när han plockade ned en lyra och satte 3-2 målet. Arkivfoto: Kolsmyr

Viktig och skön bortaseger mot Vänersborg

Bortamatch mot Vänersborg. Bollnäs med tre raka förluster i ryggen och Vänersborg med sju raka förluster. Två lag som ville tillbaka på vinnarspåret med andra ord.

Bollnäs kom till den här matchen med tre raka förluster mot lag som man nog tänkt sig ha bakom sig när tabellen summeras i slutet av säsongen. Spelet, särskilt senast mot Frillesås hemma, hade inte heller fungerat så vidare bra. Så det fanns en hel del frågetecken att räta ut den här matchen.

Inför matchen kom beskedet att Erik Pettersson, som saknades förra matchen på grund av sjukdom, åter var redo för spel. Däremot saknades fortfarande Joel Wigren på grund av hjärnskakning. Även Hasse Andersson saknades eftersom det väntas tillökning i familjen.

Vänersborg borta har alltid varit en tuff nöt för Bollnäs. Bollnäs har inte vunnit borta mot Vänersborg sedan 2012! Idag blev det dock ändring på det.

Med tanke på att båda lagen behövde poäng förväntade man sig en ganska avvaktande inledning på matchen. Det blev raka motsatsen. Det kändes som att Vänersborg hade noterat Bollnäs lite dåliga vana att släppa in bollar tidigt i matcherna för de satte full fart redan från avslag och var riktigt nära att sätta 1-0 i första anfallet. Mål där för hemmalaget hade nog kunnat ge den här matchen en helt annan matchbild. Men Bollnäs stod emot och stoppade även den efterföljande hörnan. Skönt!

Det märktes direkt att allt, precis allt, var bättre i Bollnäs spel den här matchen än den senaste matchen mot Frillesås. Försvaret satt ihop mycket bättre, passningarna var exaktare och det var många fler med i anfallen.

Trots en intensiv inledning med chanser för båda lagen kom första målet inte förrän 15 minuter in i matchen. Bollnäsbekantingen Juho Liukkonen driver fram bollen på högerkanten och slår in den i straffområdet. Där håller sig Linus Hagman framme och kan slå in en retur och ge Vänersborg ledningen. Bollnäs reducerar dock nästan omgående. Bara ett par minuter efter Vänersborgs ledningsmål får Riku Hämäläinen bollen av Oskar Westh och tråcklar med sig den genom Vänersborgsförsvaret och rakar upp bollen i nättaket. Riktigt snyggt!

Efter kvitteringsmålet blev matchbilden lite mer som man hade förväntat sig från början. Två lag som värderade sina chanser, var noga med bollen och prioriterade säkerhet. Isen började nog också bli lite dålig för bollen hoppade lurigt för många spelare. Det skapades några heta lägen för båda lagen, men halvleken slutade 1-1.

I andra halvlek kommer Vänersborg ut starkt och återtar också ledningen då halvleken bara är sex minuter gammal. Ilja Grachev når Emil Viklund med en fin, lång passning. Emil får till en kanonträff från distans som sitter otagbart i mål. 2-1.

Men precis som i första halvlek svarar Bollnäs direkt! Erik Pettersson skjuter ett bra skott som Max Sundelius i Vänersborgs mål är tvungen att lämna retur på. Där håller sig Saku Hämäläinen framme och sätter returen. Kvitteringen bara minuten efter Vänersborgs mål.

Det såg nästan ut att bli en repris av första halvlek, med två snabba mål och sedan ingenting. Det skapades dock lite mer chanser den här halvleken där framför allt Vänersborg skakade fram en hel del hörnor. Bollnäs hade dock tätat till ordentligt i muren till den här matchen och släppte inte in några hörnmål.

Med dryga 20 minuter kvar av matchen når Erik Pettersson Saku Hämäläinen med en fin passning. Saku driver in i straffområdet och går omkull men utan åtgärd från domaren. Inga stora protester från bollnässpelarna så det var nog korrekt. I anfallet efter görs i stället en vänersborgsspelare ner i straffområdet med straff som följd. Linus Hagman åker fram till straffpunkten men slår en ganska svag straff rakt i magen på en välplacerad Erik Persson i målet.

Vänersborg fortsätter att skapa många hörnor, men Bollnäs är täta och visar upp en helt annan aggressivitet än senaste matchen. Med knappa tio minuter kvar av matchen tar Bollnäs ledningen för första gången i matchen. Philip Flodstam slår en fin lyrboll fram till Linus Westh som snyggt plockar ned den och sätter bollen i mål! Vänersborg tar time-out.

Vänersborg påbörjar en rejäl offensiv satsning för att komma i kapp och vilka lägen de får! Med några minuter kvar får de chans att skjuta både en, två och tre gånger i straffområdet, men bollen går inte in!

I minut 89 får de till slut utdelning. Ilja Grachev styr en boll i straffområdet som med knapp styrfart, efter att ha tagit på Persson i målet, rullar över mållinjen. 3-3 och klockan har passerat 89 minuter. Men Bollnäs ger inte upp. Och precis som vid alla andra tillfällen då Vänersborg gjort mål den här matchen svarar man omedelbart. Den här gången hann det inte gå mer än 40 sekunder efter Vänersborgs mål innan det ringde i andra ändan av planen. Riku Hämäläinen skjuter ett distansskott som målvakten lämnar retur på. Returen fångar Erik Pettersson upp och sätter 3-4 som också blir slutresultatet.

En riktig kämpaseger för Bollnäs som kan gå på julledighet med lite lättare huvuden och kroppar. Och som sagt, en fantastisk förbättring av insats jämfört med förra matchen vilket både tränare och spelare ska ha en eloge för.

Nu väntar tio dagars ledighet innan vi får fira annandagen i SBB Arena då vi i vanlig ordning möter Edsbyn. Och kom ihåg att köpa din biljett till matchen för snart är det slutsålt!

Anders Gårdestig